Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ψηλορείτης

Μεσημέρι Σαββάτου ,λίγο αργά όπως αποδείχτηκε,πήραμε το δρόμο για τον Ψηλορείτη και συγκεκριμένα για το οροπέδιο της Νίδας πάνω από το οποίο είναι και η ψηλότερη κορφή του Ψηλορείτη ,ο Τίμιος Σταυρός.
 


XAΡΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ





ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ











Ο Ψηλορείτης (ή Ίδη) είναι το ψηλότερο βουνό της Κρήτης με 2456 μ. ύψος. Έχει 5 κορυφές οι οποίες ξεπερνούν τα 2000 μέτρα: ο Τίμιος Σταυρός (2456 μ.), ο Αγκαθιάς (2424 μ.), η Στολίστρα (2325 μ.), η Βουλομένου (2267 μ.) και ο Κούσσακας (2209 μ.). Η πρόσβαση στις κορυφές γίνεται από αρκετά μονοπάτια. Το πιο συνηθισμένο και καλά σημαδεμένο μονοπάτι (Ε4) είναι από το οροπέδιο της Νίδας (η πεζοπορία υπολογίζεται στις 5 ώρες περίπου).
Ακολουθήσαμε την διαδρομή που περνάει από τα Ανώγεια.Μέχρι το οροπέδιο είναι 78 χιλιόμετρα.

Διασταύρωση Ζωνιανών
ΑΝΩΓΕΙΑ
Τα Ανώγεια απέχουν 52 χλμ. από το Ρέθυμνο, 36 χλμ. από το Ηράκλειο και βρίσκονται σε υψόμετρο 700-790 μ. στη ράχη του υψώματος που ονομάζεται Αρμί (Κορυφογραμμή).
Το όνομά τους οφείλεται στην τοποθεσία που είναι χτισμένα δηλ. σε ανώγειο μέρος (άνω+γαία). Είναι επίσης γνωστά ως Αξικανώγεια (Ξιγκανώγεια) ή Μεγάλα Ανώγεια. Η κωμόπολη των Ανωγείων αποτελείται από τους οικισμούς Αρμί, Μεσοχωριό ή Μεσοχωριά, Περαχώρι, Μετόχι και Συνοικισμό.

ΟΜΟΡΦΟ ΡΟΛΟΙ

ΠΑΤΡΙΚΟ ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ


ΑΝ ΕΙΧΕ ΣΤΟΜΑ........ΠΑΛΙΟΔΡΟΜΟΙ.ΟΛΟ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΙΟ.
ΕΔΩ ΦΑΓΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΄΄ΟΦΤΟ΄''.ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΨΗΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ
ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ.ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ.ΕΡΗΜΙΑ ,ΟΜΙΧΛΗ....
ΚΙ ΟΛΟ ANEBAINOYME
ΙΔΙΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ?
ΟΣΟ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΑΜΕ ΜΑΥΡΙΖΕ Ο ΤΟΠΟΣ.
ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΙΔΑΣ.ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ
Το οροπέδιο Νίδα είναι μια εύφορη πεδιάδα σε ύψος 1.400 μέτρα πάνω στον Ψηλορείτη κι απέχει 24 χιλιόμετρα από τα Ανώγεια, 78 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και 60 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Χρησιμοποιείται ως θερινός βοσκότοπος. Στη Νίδα ο επισκέπτης μπορεί να δει τον παραδοσιακό χώρο παραγωγής τυριού, τα μιτάτα, το χιονοδρομικό κέντρο του Ψηλορείτη και τη σπηλιά "Ιδαίον Άντρον". Κατά τη διάρκεια του χειμώνα το χιόνι στην περιοχή είναι αρκετό και κάτω από το λόφο, στη βάση της κορυφής του Ψηλορείτη, λειτουργεί ένα χιονοδρομικό κέντρο. Ύστερα από την άφιξη στο οροπέδιο του Νίδα, ο δρόμος κατεβαίνει και μια δεξιά στροφή οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο.
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ.............Ο ΔΙΑΣ
ΑΛΛΟ ΠΡΑΜΑ.ΓΕΜΑΤΟ ΠΡΟΒΑΤΑ
 ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟ.
Σύμφωνα με τους μύθους η Σπηλιά Ιδαίο Άντρο ήταν ο τόπος γέννησης του Δία, για να προστατευθεί από τον πατέρα του τον Κρόνο, που θα τον κατάπινε ζωντανό, όπως είχε κάνει πιο πριν στους αδελφούς και τις αδελφές του. Εδώ τον έτρεφε η κατσίκα, νύμφη Αμάλθεια. Προστατευόταν από τους Κουρήτες, οι οποίοι χόρευαν και χτυπούσαν τα όπλα τους για να καλύψουν το κλάμα του μωρού Δία.

ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ Ο ΖΕΥΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ
ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΑ
ΑΓΙΑ
ΑΓΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΟ
ΩΡΑΙΑ Η ΑΓΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου