Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Σπιναλόγκα

Μετά τον Άγιο Νικόλαο ακολουθήσαμε το δρόμο που πάει προς  την Ελούντα......

Ο '' ΆΓΙΟΣ'' ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΕΛΟΥΝΤΑ







ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ
Τα σύννεφα στην εικόνα κάτι ήθελαν να μας πουν ......
Μα δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ακριβώς μετά την στροφή θα πέφταμε σε τέτοια καταιγίδα.
Το παρακάτω βιντεάκι τα λέει όλα.
Μετά  από ένα δεκάλεπτο επανήλθε ο ήλιος και ο καιρός φυσικά γλύκανε εντελώς.Όμως με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι είχαμε περάσει την Ελούντα και δεν είδαμε τίποτα.Σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να δούμε κάτι στον γυρισμό.Ήδη είχαμε φτάσει στο ΣΧΙΣΜΑ έναν οικισμό μετά την Ελούντα.




Στο Σχίσμα ήθελαν 15 ευρώ το άτομο για να μας πάνε στην Σπιναλόγκα που ήταν αλήθεια λίγο μακριά και έτσι συνεχίσαμε για την ΠΛΑΚΑ .
ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ


Η Σπιναλόγκα

ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ
Από το λιμανάκι της Πλάκας πήραμε το καραβάκι και πήγαμε στην Σπιναλόγκα απέναντι.Το εισιτήριο από δω κόστισε 8 ευρώ το άτομο.Γδάρσιμο νομίζω για μια απόσταση 5 λεπτών.




Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΗΡΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΦΟΡΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΣΑΝΔΑΛΑΚΙΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.






ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΑΚΙ
 Ας μην ξεχνάμε ότι στην Σπιναλόγκα υπήρχε Ενετικό Κάστρο το οποίο προστάτευε το λιμάνι της Ελούντας.

Το όνομα Σπιναλόγκα προέκυψε γύρω στο 13ο αιώνα με νονούς τους Ενετούς κατακτητές, οι οποίοι αφού δεν είχαν εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα παρέφθειραν (παράφρασαν) το τοπωνύμιο «στην Ολούντα» σε Σπιναλόντε αρχικά (13ος αιώνας) και αργότερα σε Σπιναλόγκα. Όχι τυχαία βέβαια, γιατί το Σπιναλόγκα τους ήταν ήδη γνωστό από μία νησίδα στη Βενετία, τη σημερινή Τζιουντέκα.

Αρκετά αργότερα το 1957 παρουσιάστηκε ένα άλλο όνομα για τη νησίδα, το όνομα Καλυδών, σαν μια ανεπιτυχής προσπάθεια για να αντικατασταθεί το λατινογενές Σπιναλόγκα με ένα ελληνοπρεπές όνομα.
ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Η Σπιναλόγκα έχει γίνει γνωστή σαν το νησί των λεπρών, αφού εδώ απομονώνονταν οι λεπροί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι το 1957.
Η ΕΙΣΟΔΟΣ











ΝΕΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΠΟΥΝ ΓΕΜΑΤΑ ΑΧΙΝΟΥΣ


ΤΟ ΛΕΠΡΟΚΟΜΕΙΟ

ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ









ΜΑΖΕΨΑΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΩΡΙΜΑ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΑ


ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Αναφέρεται ότι η Κολοκύθα ήταν ενωμένη με την Σπιναλόγκα (γι αυτό μοιράζονταν το ίδιο όνομα), αλλά το 1526 οι Ενετοί άνοιξαν διώρυγα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το μικρό αυτό νησί.















Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου