Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ένα φρούτο μα τι φρούτο!

Το επίσημο όνομα είναι:  Opuntia ficus - indica, Οπούντια η ινδική συκή.
ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ.....
ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΚΑΠΩΣ Η ΕΠΟΧΗ ,ΟΜΩΣ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΡΠΟΥΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΙΣΩΣ ΦΟΡΑ ΦΕΤΟΣ. ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΕΙΝΑΙ Η ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑ.


Η φραγκοσυκιά είναι κάκτος, παχύφυτος, πολυετής, δενδρόμορφος, πυκνόμορφος, αειθαλής, με βλαστό όρθιο. Ευδοκιμεί σε θερμούς και ηλιόλουστους τόπους, χωρίς ιδιαίτερη προτίμηση στο έδαφος, αρκεί αυτό να μη είναι υγρό ή να στραγγίζεται καλώς, ήτοι σε βραχώδης, πετρώδεις, αμμώδεις ή ξηρές τοποθεσίεςΕίναι φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία και προσπαθεί να αποθηκεύει νερό στους ιστούς του όταν  το βρίσκει, για τις δύσκολες ημέρες που συχνά έρχονται. Είναι αξιοσημείωτο πως και την υγρασία αξιοποιεί αφού την απορροφά και την μετατρέπει σε νερό στους ιστούς του.


Το δυσκολότερο  πρόβλημα για να απολαύσει κάποιος τα φραγκόσυκα είναι ο καθαρισμός. Το μυστικό για να καθαριστεί το φραγκόσυκο από τον τόσο οπλισμένο με αγκάθια φλοιό είναι απλό. Επιτυγχάνεται με τρεις τομές επί του καρπού. Οι  δύο  στα άκρα και  είναι βαθειές και η τρίτη ενώνει τις δύο προηγούμενες και είναι ρηχή, όσο το πάχος του φλοιού.





Τα φραγκόσυκα κρύβουν καλά τα εσωτερικά τους χαρίσματα πίσω από ένα αφιλόξενο περίβλημα και φύονται πάνω σε ένα διόλου υποσχόμενο,θωρακισμένο σαν αστακό φυτό.Μήπως όμως αυτό πολλές φορές δεν συμβαίνει και με τους ανθρώπους.Κάποιοι θέλουν ξεκλείδωμα,καθάρισμα, για να φανούν τα εσωτερικά τους χαρίσματα.Για να δούμε λοιπόν τι προσφέρουν:
Πρωινό: Λίγοι  καρποί το πρωί είναι αρκετοί να μας συγκρατήσουν    από την   πείνα μέχρι το μεσημέρι, αλλά και να τονώσουν τον οργανισμό.
Χωνευτικό: Σε περιπτώσεις φορτώσεως του στομάχου από πλεονεκτική πολυφαγία, ένα ή δύο φραγκόσυκα ενεργούν ως το καλλίτερο χωνευτικό.
Καθαρτικό: Οι καρποί καθαρίζουν  το πεπτικό σύστημα πλήρως αλλά και το ουροποιητικό, νεφρούς κλπ.
Δροσιστικό: Είναι ένα θαυμάσιο, εύγευστο αλλά και εξαιρετικά δροσιστικό φρούτο τις ζεστές ιδίως ημέρες του καλοκαιριού.



Θρεπτικές ιδιότητες: Είναι εξαιρετικά θρεπτικό,  αφού περιέχει, βιταμίνη  C  σε μεγάλη ποσότητα και  A σε μικρότερη, αμινοξέα, σίδηρο, κάλλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, νάτριο  και άλλα.
Οι καρποί μετατρέπονται σε:
γλυκά, μαρμελάδες, κομπόστες, και ποτό με μετουσίωση ή  απόσταξη. Μας δίδουν επίσης  οινόπνευμα και εκλεκτή ρακή .
Εκμετάλλευση:
Η συστηματική καλλιέργεια και εμπορία των καρπών της φραγκοσυκιάς, είναι διαδεδομένη στις χώρες της Αμερικής και στις παράλιες της λεκάνης της Μεσογείου. 


 Τα «φύλλα» χρησιμεύουν ως:

Τονωτικά στην καρδιά λόγω της ουσίας κακτίνη που περιέχουν.
Αντίδοτο κατά της μέθης. Απομακρύνουν   πονοκεφάλους, ναυτία ξηροστομία και άλλα. Η χρήση γίνεται από τους μεθυσμένους, αφού φυσικά θα τους τα προσφέρει κάποιος ως φάρμακο και τα έχει επεξεργασθεί δεόντως.

 ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΓΙΑ ΚΕΡΑΣΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.ΓΕΜΙΣΤΕ ΚΑΛΟΥ ΚΑΚΟΥ ΤΙΣ ΦΡΟΥΤΙΕΡΕΣ ΣΑΣ ΚΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ.
ΠΑΡΕΠΙΜΠΤΟΝΤΩΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΠΟΥ ΜΕΤΑΠΗΔΗΣΕ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ,ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.ΔΕΝ ΕΞΕΠΛΑΓΗΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ.
Ας πούμε και λίγα για την πολιτική γενικότερα:
    Πολιτική (Politics)=πεδίο πάλης και ανταγωνιστικής δραστηριότητας για την επίλυση γενικής εμβέλειας διαφορών

πολιτική (policy) = συγκεκριμένη πρόταση αντιμετώπισης συγκεκριμένων θεμάτων 

Μορφές εξουσίας

 Τα συστήματα εξουσίας διακρίνονται ως προς τη μορφή δύναμης που ασκούν και ως προς τη μορφή της υποταγής που επιφέρουν ή διασφαλίζουν.   

Μορφές δύναμης

 Α. Οικονομική δύναμη
Β. Πολιτική δύναμη
Γ. Ιδεολογική δύναμη 

Μορφές υποταγής

 Α. Παθητική υποταγή
Β. Ιδιοτελής υποταγή
Γ. Απόλυτα οικειοθελής υποταγή. 


Ο Βέμπερ τόνισε, , ότι «η πολιτική  σημαίνει την επιδίωξη να συμμετέχει κανείς στην άσκηση δύναμης ή να επηρεάσει την κατανομή της δύναμης είτε μεταξύ κρατών είτε μεταξύ κοινωνικών ομάδων εντός ενός κράτους. Όταν λέμε ότι ένα ερώτημα είναι πολιτικό…ή ότι μια απόφαση καθορίζεται ‘πολιτικά’, αυτό που εννοούμε είναι ότι συμφέροντα που αφορούν στην κατανομή, στη διατήρηση ή στη μεταβίβαση της δύναμης είναι αυτά που αποφασίζουν τι απάντηση θα δοθεί στο ερώτημα αυτό ή που καθορίζουν τη συγκεκριμένη απόφαση.»







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου