Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Λόφος του Εβλιγιά.

 Πριν μερικές μέρες πήρα την τάξη μου και πήγα βόλτα στον λόφο του Εβλιγιά εδώ στο Ρέθυμνο...
  Η επιλογή του μέρους δεν ήταν τυχαία, καθώς  προηγήθηκε της επίσκεψης εργασία με θέμα τον Παντελή Πρεβελάκη,τον γνωστό κρητικό λογοτέχνη και καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών,ο οποίος ήταν Ρεθεμνιώτης.
  Ο Π. Πρεβελάκης καλλιέργησε όλα σχεδόν τα είδη της λογοτεχνίας, συγγράφοντας πεζά, ποιητικά και θεατρικά έργα. Διακρίθηκε επίσης στην δοκιμιογραφία και στη συγγραφή επιστημονικών συγγραμμάτων στην ιστορία της τέχνης, ειδικά στην τέχνη της Ιταλικής Αναγέννησης. Είναι όμως περισσότερο γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πεζογραφίας της Γενιάς του ΄30.
   Όλα αυτά και πολλά άλλα τα συζητήσαμε με τα παιδιά γιατί δεν επιτρέπεται να έχουν άγνοια για ανθρώπους που διέπρεψαν και έλκουν την καταγωγή τους από τον τόπο τους,το Ρέθυμνο.
   Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Μια προηγούμενη επίσκεψη στην πόλη ήταν ο λόγος της απασχόλησής μας με τον λογοτέχνη..Καθώς περνούσαμε έξω από το Δημαρχείο σταματήσαμε στο άγαλμα του Πρεβελάκη, και διαπίστωσα πως τα  παιδιά δεν ήξεραν ποιος είναι .

Μικρά είναι βέβαια, (Ε' Δημοτικού),μα όμως κάτι έπρεπε να κάνω. Έτσι ζήτησα να μου φέρουν πληροφορίες γι'αυτόν ,τα παιδιά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δείτε τι ανακαλύψαμε.

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΕΒΛΗΓΙΑ
ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ Π.ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ.ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΕΙΝΑΙ Η '' ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΚΟΡΗ'' ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΠΑ ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ.


ΔΙΠΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ  ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ.
ΠΕΡΑΣΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ

 Ακολούθησε μετά βόλτα στο δάσος για να μείνουμε όλοι ευχαριστημένοι.Παίζοντας και μαθαίνοντας, δεν γίνεται τις περισσότερες φορές διαφορετικά. Αξίζει όμως τον κόπο.










ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΜΠΙΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩ.

ΘΕΑ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ


1 σχόλιο:

  1. Ωραία όλα αυτά καί συγχαρητήρια, όμως δέν μάθαμε γιατί λέγεται «Λόφος του Εβλιγιά»

    ΑπάντησηΔιαγραφή