Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Αμάρι

 Μια επαρχία του νομού Ρεθύμνης είναι η περιοχή Αμαρίου...

Άγριο, υπερβολικά άγριο το τοπίο,όχι όμως αφιλόξενο.Ίσως αυτή η αγριάδα του τοπίου να κάνει τους ανθρώπους που ζουν εκεί διαφορετικούς,ίσως πάλι όπως τα ζώα που προσαρμόζονται με τον περιβάλλοντα χώρο, έτσι και οι άνθρωποι να κάνουν κάτι ανάλογο.
  Δεν ξέρω, όμως δεν έχει σημασία αυτό που ξέρεις ,αυτό που νομίζεις,αλλά αυτό που νιώθεις ,αυτό που αισθάνεσαι την ώρα που βρίσκεσαι σ'αυτή την περιοχή.Και πιστέψτε με η αίσθηση είναι μοναδική.
   Πρώτα πρώτα ,όπου κι αν είσαι  ,ακόμα κι αν δεν έχεις άμεση ορατότητα ,αισθάνεσαι δίπλα σου τον Ψηλορείτη.Επιβλητικός και χιονισμένος σου γνέφει να τον κοιτάξεις και βέβαια να τον επισκεφτείς.

Βρύσες Ένα (1) χλμ. μετά το Καρδάκι συναντάμε τις Βρύσες. Το όνομα τους υποδηλώνει τα πολλά νερά του χωριού που κατεβαίνουν απ' το "Κέντρος" και ποτίζουν τον Σμιλιανό κάμπο. 


Σύμφωνα με μια εκδοχή, στα παλιά χρόνια, ολόκληρο το λεκανοπέδιο ήταν μια λίμνη, η οποία έσπασε σε κάποιο σημείο της, τα νερά έφυγαν και έτσι δημιουργήθηκαν πολλές πηγές και το φαράγγι της Καλαμαύκας, που έχει μήκος 100μ και πλάτος 20μ. Το ποτάμι που περνά από το φαράγγι, λέγεται Λιγιώτης, και καταλήγει στην Αγία Γαλήνη.
Στο χωριό το 1940-1944 υπήρχε οργανωμένη αντίσταση, στην οποία πήραν μέρος πολλοί κάτοικοί του. Στη διάρκεια της Κατοχής, οι άνδρες του χωριού έμεναν στα κοντινά βουνά, απ’ όπου κατέβηκαν στο χωριό, τον Αύγουστο του 1944, όταν μαθεύτηκε η οπισθοχώρηση των Γερμανών. Όμως, αιφνιδιάστηκαν από την απρόοπτη παρουσία των Γερμανών κατακτητών, που βρίσκονταν ακόμα εκεί, οι οποίοι στις 22 Αυγούστου 1944, αφού τους συγκέντρωσαν, τους εκτέλεσαν. Στη συνέχεια, άρπαξαν ό,τι αξιόλογο βρήκαν και κατέστρεψαν τελείως το χωριό, που μετά τον πόλεμο, το ανοικοδόμησαν οι επιζώντες κάτοικοί του.
ΣΜΙΛΕΣ ΑΜΑΡΙΟΥ
Ακατοικητος οικισμος της κοινότητας Βρυσων Αμαρίου σε υψόμετρο 550μ. Το 1881 είχε 19 Χριστιανούς και 1 Τούρκο. Μετα το 1951 δεν αναφέρεται στις απογραφές αφου εγκαταλειφθηκε και οι κάτοικοι του κατέβηκαν στις Βρύσες. Τη Γερμανική Κατοχη κάηκε. Μοναδική εκκλησία τα Εισόδια Θεοτόκου του 12ου αιώνα με τοιχογραφίες.


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ






  Στην περιοχή μαζέψαμε ωραία χόρτα για σαλάτα.Και για όσους αναρωτιούνται,ναι εδώ κάτω έμαθα να μαζεύω και χόρτα.

 Η περιοχή έχει κι άλλα υπέροχα μέρη με τα οποία θα ασχοληθούμε μια άλλη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου