Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Μύλος του Πρινάρη

 Μια ευχάριστη έκπληξη  μας περίμενε στην  προχθεσινή μας εκδρομή στο Χρωμοναστήρι...

Τελειώνοντας με την επίσκεψη στο στρατιωτικό μουσείο σκεφτήκαμε να κάνουμε μια βόλτα στο χωριό.Φτάνοντας στο κέντρο του χωριού,μια πολύ μικρή πλατεία μ'ένα  ταβερνάκι εμφανίστηκε μπροστά μας.


ΠΟΣΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΠΟΔΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ;

  Κανένας δεν λέει όχι σε ωραία μεζεδάκια, την στιγμή μάλιστα που εμφανίζονται απρόσμενα μπροστά του την ώρα του ''δεκατιανού''.Η πλατεία άλλωστε προσφερότανε για στάση και ήταν φυσικά πολύ ήσυχη και ασφαλής για τα παιδιά. Εξυπακούεται βέβαια πως το μαγαζί ξεπούλησε και έτσι μείναμε ευχαριστημένοι άπαντες και η μαγαζάτορας φυσικά!
 Δίπλα ακριβώς στο μαγαζάκι βλέπουμε το παρακάτω οίκημα.
 Ρωτάμε γι'αυτό και μας λένε πως είναι ο Μύλος του Πρινάρη.Στην πραγματικότητα το κτίριο αυτό ήταν ένα αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο που προσαρμόστηκε κατάλληλα με σκοπό να γίνει κέντρο εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τον πολιτισμό της ελιάς και του λαδιού,καθώς και της προβολής του λαδιού ως τοπικού προϊόντος.
Μας είπαν πως λειτουργεί  από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο,μα αν θέλαμε θα μπορούσαν να πάρουν τηλέφωνο σε κάποιον να μας ανοίξει.
 Έτσι κι έγινε.Σε λίγο οι πόρτες άνοιξαν...
Μπαίνουμε μέσα και αυτομάτως ο χώρος  με τα αντικείμενα μας γυρίζει σε μια άλλη εποχή!
Στη μέση ο μύλος με τις τρεις μυλόπετρες κλέβει την παράσταση και γύρω γύρω πάρα πολλά εργαλεία εκείνης της εποχής.

ΤΙΣ ΜΥΛΟΠΕΤΡΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΟΥΣΕ ΓΑΪΔΑΡΟΣ.
Μέσα σ'αυτόν τον χώρο έμενε ο νοικοκύρης με τη φαμίλια του.Χωρίς αποσμητικά, μόνο η οσμή του ζώου και της φρεσκοκομμένης ελιάς που μετατρεπόταν σε ολόχρυσο φρέσκο ευλογημένο λάδι.

Και η ξύλινη σκάλα που οδηγεί στην κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού που ήταν μέσα στο ίδιο χώρο.Τότε που δεν ξεχώριζαν οι άνθρωποι του μόχθου δωμάτια για ξένους και για παιδιά.Υπήρχε ένας χώρος για τις κυρίως δουλειές και ένας για ύπνο,απλά πράγματα!


Στο βάθος αριστερά διακρίνεται λίγο η χειροκίνητη πρέσα.


Κουκούλια...είχα να δω από τα παιδικά μου χρόνια.
  Αφού είδαμε και ένα πολύ ωραίο βίντεο,ευχαριστημένοι κατηφορίσαμε σ' ένα 5Χ5 για να παίξουμε.

 
Η ΑΝΟΙΞΗ.ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΕΔΩ ΣΤΟ ΝΟΤΟ.ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΠΟΤΕ.

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΜΠΡΑΒΟ ΘΑΝΑΣΗ. ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ(ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΕΣΕΝΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ) ΤΗ ΣΠΑΝΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΑΥΤΑ ΜΕΡΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοναδική εμπειρία για τα παιδιά, με ποικίλες εκφάνσεις, ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία, συνδυασμός υλικής, πνευματικής τροφής και ψυχαγωγίας, χιούμορ, απόλαυση. Τι άλλο θα συνιστούσε την τέλεια επίτευξη στοχοθεσίας μιας διδακτικής, παιδαγωγικής, λαογραφικής επίσκεψης. Ζωντανή διαφήμιση για το σχολείο και την περιοχή. Να σε προσέχουν!!!...για να μη σε χάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή