Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Παραλία Πρέβελης

Όπως προανέφερα χτες σήμερα θα μιλήσουμε για την περιοχή της Πρέβελης, στην όμορφη και ομώνυμη παραλία της οποίας καταλήγει το κουρταλιώτικο φαράγγι και εκβάλει και ο ποταμός Κουρταλιώτης.........


Η παραλία Πρέβελη, ή ο Φοίνικας όπως λέγεται επισήμως, βρίσκεται στη Νότια ακτή της Κρήτης, περίπου 40 χιλιόμετρα Νότια από το Ρέθυμνο. Είναι μια μοναδική αμμουδερή παραλία, πανέμορφη, με ένα μικρό δάσος από φοίνικες που την κάνουν να μοιάζει εξωτική. Στο σημείο αυτό, στην παραλία, βρίσκονται και οι εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, ο οποίος έχει αρκετό νερό, ακόμα και το καλοκαίρι. Σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα πριν χυθεί στη θάλασσα. Έτσι ο επισκέπτης που θα διαλέξει αυτήν την παραλία για μπάνιο, έχει την μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσει είτε στα αλμυρά νερά της θάλασσας, είτε στα γλυκά της λιμνοθάλασσας και του ποταμού!ΑΥΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ.
 

ΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΛΗΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΦΟΙΝΙΚΟΔΑΣΟΣ ΣΤΟ ΚΟΥΡΤΑΛΙΩΤΙΚΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΟΜΩΝΥΜΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΓΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΛΗΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΗΚΕ. ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΗ. ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΞΕΡΗ . ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΜΕ ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ.ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΕΚΕΙ Η ΦΩΤΙΑ;
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΧΟ, ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΚΑΜΜΕΝΑ, Η ΖΩΗ ΝΙΚΑΕΙ,ΞΕΠΕΤΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.....

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΛΗΣ  ΣΤΗΝ  ΕΚΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΕΛΠΙΖΕΣΑΙ ΟΤΑΝ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΦΩΤΙΑ.



ΟΤΙ ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ
Εκεί όπου ενώνονταν οι καταπράσινοι φοίνικες με τα γαλάζια νερά του Λιβυκού και το ανθρώπινο μάτι μέχρι πρότινος απολάμβανε μια πραγματική όαση, σήμερα στέκουν αποκαΐδια που η θέα τους σου σφίγγει την ψυχή.
Το ότι η περιοχή Πρέβελη ή Κουρταλιώτικο φαράγγι έχει κηρυχτεί προστατευόμενη και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Επίσης το γεγονός ότι για την περιοχή έχει αγοραστεί σύστημα πυρανίχνευσης, κόστους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, μοιάζει με ανέκδοτο.
Ελάχιστοι από τους ενδημικούς φοίνικες του Θεόφραστου απομένουν στην Πρέβελη.

Το γεγονός ότι ο φοίνικας του Θεόφραστου πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραβλαστήματα-παραφυάδες θα βοηθήσει σημαντικά στη γρηγορότερη επαναδημιουργία του φοινικόδασους.Για να συμβεί αυτό όμως εκτιμάται ότι θα περάσουν τουλάχιστον 20 με 40 χρόνια.
ΣΕ ΠΟΙΟ ΔΑΣΟΣ?

Το φοινικόδασος, κοντά στην ιστορική Μονή Πρέβελης, εκτεινόταν σε μήκος 2 περίπου χιλιομέτρων στο άκρο του Κουρταλιώτικου Φαραγγιού, εκεί που το μικρό ποτάμι εκβάλλει στο Λιβυκό Πέλαγος και σχηματίζει μια εξωτική παραλία.

Ήταν μια από τις ελάχιστες περιοχές στις οποίες φύεται ο κρητικός φοίνικας, ή φοίνικας του Θεόφραστου (Phoenix theophrasti), ενδημικός στην ανατολική Μεσόγειο.Το μόνο μεγάλο δάσος φοίνικα στην Ευρώπη, αποτελούμενο από το Phoenix theophrasti, βρίσκεται στο Βάι του νομού Λασιθίου.Κι αυτό όμως δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση.


ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΠΡΙΝ:

Εκείνο που έμεινε ανέπαφο είναι το ''σήμα κατατεθέν''της παραλίας,ο γνωστός βράχος.
Ο διάσημος βράχος που μοιάζει με μανιτάρι. Πάνω του είχαν ζωγραφίσει ένα τεράστιο μάτι, κάνοντας τον να μοιάζει σαν μυθικός Κύκλωπας που φυλάει την παραλία. Εδώ έδεναν στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο τα βρετανικά υποβρύχια που έρχονταν από την Αίγυπτο



Η πρώτη φορά που επισκεφτηκα την Πρέβελη ήταν το 2003,η δεύτερη το 2008,μα η τελευταία θα μου μείνει αξέχαστη.Το παρακάτω πάντα επίκαιρο τραγούδι του Μπακαλάκου τα λέει όλα...



1 σχόλιο:

  1. Αξιολογότατη προσπάθεια, μπράβο...
    Ζωντανεύεις παλιές θύμησες, ευχάριστες από το γενικότερο τοπίο, αλλά δυστυχώς δυσάρεστες από τους τοπικούς άρχοντες, που όπως αποδείχθηκε το μόνο τους ενδιαφέρον αποσκοπούσε στο κέρδος με γνώμονα την αφαίμαξη του επισκέπτη.
    Ενώνω λοιπόν κι εγώ τη φωνή μου μαζί σου ενάντια στους γενικότερα και ειδικότερα υπεύθυνους αυτής της καταστροφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή