Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Σε απόγνωση οι αγρότες της Κρήτης

Τεράστιο πλήγμα έχουν δεχτεί οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών της Κρήτης λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης από το καταναλωτικό κοινό με αφορμή την εξάπλωση του επικίνδυνου βακτηριδίου και τα κρούσματα βακτηριακής γαστρεντερίτιδας από E.coli...

 Χιλιάδες τόνοι κηπευτικών μένουν πλέον στα αζήτητα, με τους αγρότες του νησιού να βρίσκονται σε απόγνωση και να ζητούν άμεσα μέτρα από το αρμόδιο υπουργείο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν όπως λένε με ολοκληρωτική καταστροφή. Οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών έχουν σταματήσει σε εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σταματάει όλες τις εισαγωγές από την ευρωπαϊκή αγορά, έχουν προκαλέσει πανικό στους αγρότες της Κρήτης, καθώς στη συγκεκριμένη αγορά διοχετεύεται ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής.


«Ο κόσμος ήδη ξεπατώνει τα χωράφια του, δεν έχει πλέον τι να τα κάνει...Το κακό είναι ότι η ζημιά δεν καταγράφεται μόνο στην παραγωγή και διάθεση αγγουριού, αλλά στο σύνολο των κηπευτικών, ενώ η κρίση αυτή θα πλήξει και τη διάθεση φρούτων στις ξένες αγορές. Ήδη δεν πουλιέται ούτε η ντομάτα, την στιγμή που βρισκόμαστε στην κορύφωση της παραγωγής. Όλα παραμένουν στα αζήτητα καθώς έχει προκληθεί πανικός σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου, στη Μεσαρά Ηρακλείου κ. Γιώργος Ντισπυράκης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των παραγωγών, περίπου 400 τόνοι ημερησίως με κηπευτικά προϊόντα χάνονται, με την οικονομική ζημιά να είναι ανεπανόρθωτη και τους αγρότες να δέχονται ένα ακόμα πλήγμα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τον κλάδο.
Οι αγρότες της Κρήτης ζητούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση, ενώ τη Δευτέρα έχουν συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εξαγωγών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. «Πρέπει άμεσα να δούμε όλοι μαζί πως μπορούμε να αντιδράσουμε. Δεν είναι δυνατόν τα κρητικά προϊόντα που θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ευρώπη να καταλήγουν στις χωματερές και οι αγρότες να κινδυνεύουν με αφανισμό, καλούμε το αρμόδιο υπουργείο αλλά και όλους τους φορείς να σκύψουν πάνω από το τεράστιο αυτό πρόβλημα πριν να είναι αργά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου