Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Αρκάδι

Λόγω της στέρησης?.. που κάθε μέρα γίνεται όλο και μεγαλύτερη όπου δω καλό μηχάνημα κολλάω.


To μηχανάκι όμως είναι ''γραμμένο''
 Χωρίς μηχανάκι,αν και θα το προτιμούσα, αλλά με πολύ όρεξη,πετάχτηκα όχι πολύ μακριά,γύρω στα 22 χλμ από το Ρέθυμνο,στην ιστορική μονή Αρκαδίου.
Επιβλητική η πρόσοψη μόλις την αντικρύζεις.Από τις πλαινές πλευρές το κτίσμα είναι πολύ απλό αλλά παρολα αυτά νιώθεις περίεργα ,δέος σε συνεπαίρνει γνωρίζοντας την ιστορία της Μονής.
 Το αρχικό φρουριακό συγκρότημα του μοναστηριού χτίστηκε πριν από το 14ο αιώνα, κατά πάσα πιθανότητα από κάποιο μοναχό Αρκάδιο, από τον οποίο πήρε και τ’ όνομά του. Στο ΒΔ μέρος του περιβόλου υπάρχουν ερείπια της πρώτης μονής. Η εκκλησία -στη μέση του φρουριακού περιβόλου- χτίστηκε το 1587.
 Στην περίοδο της ακμής του το μοναστήρι διέθετε πλούσια βιβλιοθήκη στην οποία γινόταν συστηματική αντιγραφή των αρχαίων ελληνικών χειρογράφων. Το μοναστήρι και κατά μέγα μέρος η βιβλιοθήκη, καταστράφηκαν το 1645 από τους Τούρκους. Ξαναχτίστηκε στη συνέχεια -οι Τούρκοι του παραχώρησαν ορισμένα προνόμια- και παρά τη βαριά φορολογία, κατόρθωσε να ευημερήσει. Το 1700 -σύμφωνα με την αναφορά του φυσιοδίφη περιηγητή Πιτόν ντε Τούρνιφορ- η μονή είχε 300 μοναχούς. Είχε δε 200 πιθάρια γεμάτα κρασί. Με την πάροδο του χρόνου και όσο φούντωνε η αντίσταση κατά των Τούρκων, το μοναστήρι έγινε καταφύγιο των επαναστατών, αντιστασιακό κέντρο, αποθήκη τροφίμων και πολεμοφοδίων και φυσικά στόχος των Τούρκων. Η θέση του εξάλλου ήταν στρατηγική.
Έτσι στην επανάσταση του 1866 διαμείφθηκαν εδώ σφοδρές μάχες ανάμεσα στους αγωνιστές (επαναστάτες πολεμιστές, χωρικούς, καλόγερους και γυναικόπαιδα), που είχαν κλειστεί στη μονή, και τον τούρκικο στρατό του Μουσταφά πασά από 15.000 άντρες. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες των αγωνιστών, το μοναστήρι κυριεύτηκε ύστερα από πολιορκία δυο ημερών.
Γνωρίζοντας το τι θα ακολουθούσε οι πολιορκημένοι δεν άργησαν να αποφασίσουν. Θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια-μαζί με πολλούς πολιορκητές- όταν με εισήγηση του ηγούμενου Γαβριήλ ανατινάχθηκε η πυριτιδαποθήκη της μονής. Το Αρκάδι υψώθηκε έκτοτε σε σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία. Τα περισσότερη κτίρια του μοναστηριού χρονολογούνται από το 18ο αιώνα. Πολλά -όπως η πυριτιδαποθήκη- αναστηλώθηκαν μετά το 1866.

Εδώ είναι η έξοδος της μονής.Η είσοδος έχει εισιτήριο αλλά δεν πλήρωσα όταν είπα οτι έχω φίλο επίτροπο......


Ο εξωτερικός περίβολος

Αυτή τη γάτα την συμπάθησα,ήταν πολύ φιλική και έπαιρνε ωραίες πόζες




Από άλλη οπτική γωνία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου