Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Βόλτα στην παλιά πόλη



Ένας περίπατος στα σοκάκια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου μοιάζει, για τον επισκέπτη, με ταξίδι σε μία άλλη εποχή. 

  Θα ξεκινήσουμε από το ενετικο λιμάνι με το διάσημο φάρο του και τις ταβέρνες για τα αμερικανάκια που ανέχονται τους κράχτες που τους τραβάνε με το ζόρι για φαγητό.

Το καράβι αυτό κάνει βόλτες τους τουρίστες
 Πολύ κοντά στο λιμάνι βρίσκεται και το ενετικό κάστρο της Φορτέτζας.
Η Φορτέτζα (Fortezza),είναι το Ενετικό Κάστρο στο Ρέθυμνο, το οποίο δεσπόζει στο λόφο του Παλαιόκαστρου, σχεδόν μέσα στο κέντρο της παλιάς πόλης. Η Φορτέτζα είναι ορατή  από κάθε γωνία της πόλης, ενώ παράλληλα έχει πανοραμική θέα σε όλο το Ρέθυμνο και στην δυτική ακτή, κρύβοντας μέσα της  ιστορία αιώνων.

 Ενα μικρό στενό στο λιμάνι μας φέρνει στην ενετική Λότζια,ένα τετράγωνο οικοδόμημα με αψίδες από τις τρεις πλευρές,που αρχικά χρησίμευε σαν χώρος συνάντησης των ενετών ευγενών και που αργότερα μετατράπηκε από τους Τούρκους σε τζαμί.
Σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στεγάζει το παράρτημα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Αρχαιοτήτων όπου πωλούνται εκμαγεία σπουδαίων γλυπτών από όλη την Ελλάδα και αρχαιολογικοί οδηγοί.




·        Αν συνεχίσουμε ευθεία επί της οδού Παλαιολόγου μέχρι το τέρμα της, θα δούμε στα δεξιά μας την Κρήνη Ριμόντι. 
Η Κρήνη Ριμόντι βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου και, πολλούς αιώνες τώρα, προσφέρει δροσερό νερό στους περαστικούς.
Η κρήνη Ριμόντι χτίστηκε το 1626 από τον ενετό Ρέκτορα του Ρεθύμνου Α. Ριμόντι, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. 

Συνεχίζουμε μετά στην οδό Αραμπατζόγλου,Ενα μακρύ στενό,που στο τέρμα του βρίσκεται μια όμορφη εκκλησία η Κυρία των Αγγέλων.
Προχωρώντας αριστερά από την εκκλησία ,λίγο πιο κάτω συναντάμε το Λαογραφικό Μουσείο του Ρεθύμνου,
       Πολυ κοντά στο ιδιο στενό βρίσκεται το Νερατζέ Τζαμί.
Συνεχίζοντας την ίδια πορεία στην παλιά πόλη φτάνουμε σε άλλο ένα ιστορικό κτίριο του Ρεθύμνου, τον ναό του Αγ. Φραγκίσκου.
Ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου οικοδομήθηκε στη διάρκεια της ενετοκρατίας και αποτελούσε το καθολικό της μονής των Φραγκισκανών μοναχών. Πρόκειται για μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική με πλούσια διακοσμημένο αναγεννησιακό θύρωμα κορινθιακού ρυθμού. Ακόμα, σώζονται Ανατολικά του ναού δύο παρεκκλήσια. 
Πιο κάτω βρίσκεται η Μεγάλη Πόρτα του Ρεθύμνου η οποία έχει υποστεί αρκετές μετατροπές από το πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για τη μεγαλοπρεπή είσοδο των οχυρώσεων μετά την επέκταση του οικισμού του Ρεθύμνου, οχυρώσεις οι οποίες  χτίστηκαν στο διάστημα μεταξύ 1540 και 1570.

 ΑΠΌ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΟΤΖΙΑ Ή ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΔΟ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.
Στο τέλος καταλήγουμε στην παραλία με τα μπαράκια και τα καφέ.Εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης μέχρι πολύ αργά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου