Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Κόντρα στο ρεύμα...

 Τι να πούμε τι,τι να τραγουδήσουμε...
ΒOΛΙΒΙΑ: Αντίθετα στο ρεύμα... ο Μοράλες μειώνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 58 (!)
30/11/2010 - 10:00
Kαι ενώ στην «ανεπτυγμένη» Eυρώπη τα όρια ηλικίας αυξάνονται και τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται στους ιδιώτες, ο Έβο Mοράλες, από τη Bολιβία της Λατινικής Aμερικής, εθνικοποιεί τα, μέχρι τώρα ιδιωτικά, ασφαλιστικά ταμεία και ανακοινώνει μείωση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 7 έτη, δηλαδή στα 58!!

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο το οποίο ανακοίνωσε ο Mοράλες προβλέπει την Eθνικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Xώρας με γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης τα 58 έτη (από τα 65 που ισχύει σήμερα), και με ακόμα χαμηλότερα όρια ηλικίας για ειδικές κατηγορίες, όπως μητέρες και εργάτες ορυχείων και μεταλλείων!!

Tο νομοσχέδιο θα σημάνει τη διάλυση των δυο ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων που διαχειρίζονται το σύστημα επί χρόνια και τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου ασφαλιστικού φορέα.

Oι δύο ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που διαχειρίζονται το σύστημα, είναι η Prevision, θυγατρική της Iσπανικής BBVA, και η Futuro, θυγατρική της Eλβετικής Zurich Financial Services. Kαι καλύπτουν ασφαλιστικά 1,3 εκατομμύρια πολίτες της Bολιβίας. Tο νομοσχέδιο, στο οποίο κατέληξαν Kυβέρνηση και Συνδικάτα μετά από διαπραγματεύσεις 4 ετών, θα εισέλθει άμεσα στο Kογκρέσο για ψήφιση και το νέο δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης θα ισχύσει από το 2011.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση της Bολιβίας προχωράει σε κρατικοποιήσεις, ήδη έχει προβεί στην κρατικοποίηση μιας σειράς κοινοφελών επιχειρήσεων, όπως ενεργειακών εταιριών και ορυχείων.

Tην ίδια ώρα που στην Eλλάδα και σε όλη την Eυρώπη φουσκώνει το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων και η αντεργατική επίθεση του μνημονίου έρχεται να σαρώσει όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα τα μέτρα αυτά ακούγονται σαν παραφωνία.

H Bολιβία στη δεδομένη στιγμή, με τα μέτρα αυτά, πάει κόντρα στο ρεύμα των ιδιωτικοποιήσεων και της κατεδάφισης όλων των εργασιακών κεκτημένων, που παρουσιάζεται σαν μονόδρομος και μας οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Νοέμβριος 2010


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΡΑΛΕΣ;




Βιογραφία
Γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1959. Στις εκλογές του 2002, ως ηγέτης των αυτόχθονων Ινδιάνων και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΜΑS), ο Μοράλες κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Στις προεδρικές εκλογές της 18 Δεκεμβρίου 2005 συγκέντρωσε το 51% των ψήφων και εξελέγη Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Στις 21 Ιανουαρίου του 2006 ανέλαβε Πρόεδρος της Βολιβίας.

Πολιτική

2008-09

O Μοράλες επιχειρεί να περάσει το δικό του πακέτο μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία μιας σοσιαλιστικής και πλουραλιστικής δημοκρατίας, τη στιγμή που οι κυβερνήτες των πλούσιων σε φυσικούς πόρους επαρχιών ζητούν αυτονομία. Έτσι, σε δημοψήφισμα που ο Μοράλες χαρακτήρισε παράνομο, στις 4 Μαΐου του 2008, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της επαρχίας Σάντα Κρους τάχτηκε υπέρ της αυτονομίας.

Λίγες ημέρες αργότερα στις 8 Μαΐου, η Γερουσία που δεν πρόσκειται στο κόμμα του Μοράλες, αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη του Προέδρου στην εξουσία.
Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 10 Αυγούστου του 2008 τόσο ο πρόεδρος Μοράλες όσο και οι κεντροδεξιοί κυβερνήτες των 4 πλουσιότερων επαρχιών της χώρας αναδείχθηκαν νικητές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η υποστήριξη του εκλογικού σώματος προς το Μοράλες ξεπέρασε το 60%.

Συνταγματικό δημοψήφισμα 2009

Στις 25 Ιανουαρίου του 2009 οι κάτοικοι προσήλθαν στις κάλπες σε δημοψήφισμα για την έγκριση ενός νέου Συντάγματος. Με βάση το νέο Σύνταγμα, ανάμεσα στα άλλα, διευρύνεται ο ρόλος του κράτους και δίνεται έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη με ανάδειξη των δικαιωμάτων για τους ιθαγενείς. Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος συμφωνήθηκε έπειτα από συμφωνία με την αντιπολίτευση.Το νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε από τον λαό της χώρας με θετικό ποσοστό 61%, έναντι 39% του όχι.Ο Μοράλες σε ομιλία του έκανε λόγο για "επανίδρυση του Κράτους". Θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στις 6 Δεκεμβρίου του 2009. Ο ίδιος ο Μοράλες υποσχέθηκε ότι δε θα διεκδικήσει ξανά το ύπατο αξίωμα το 2014 (αν και με το νέο Σύνταγμα επιτρέπεται κάτι τέτοιο) αν εκλεγεί ξανά το 2009. Ο πολιτικός κατήλθε σε απεργία πείνας τον Απρίλιο του 2009 διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση του Κογκρέσου να εγκρίνει νόμο, ο οποίος θα επιτρέψει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο του 2009. Ο νόμος εγκρίθηκε έπειτα από έξι ημέρες, στις 14 Απριλίου του 2009 και ο πρόεδρος σταμάτησε την αποχή από το φαγητό. Λίγο μετά ανακοινώθηκε ότι η αστυνομία απέτρεψε σχέδιο για τη δολοφονία του Μοράλες και του αξιωματούχου Μάρκος Φαρφάν ενώ συνέλαβαν δύο υπόπτους και κατέσχεσαν οπλισμό. Σκοτώθηκαν 3 άτομα κατά την επιδρομή της αστυνομίας στην πόλη Σάντα Κρους.

 Επανεκλογή στην προεδρία 2009

Οι τελευταίες γενικές εκλογές με βάση το νέο Σύνταγμα διεξήχθησαν στις 6 Δεκεμβρίου του 2009. Ο Έβο Μοράλες εξελέγη πρόεδρος για μία ακόμη θητεία, με ποσοστό 62,5% των ψήφων έναντι 28,2% για τον Μάνφρεντ Ρέγιες, υποψήφιο του PPB. . Το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό του Μοράλες κέρδισε την πλειοψηφία στη Βουλή και στη Γερουσία. Στην τελευταία μάλιστα εξασφάλισε τον έλεγχο των 2/3.


 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....

● Τώρα λοιπόν αναζητούν 14 δισεκατομμύρια 300 εκατομμύρια ευρώ (14.300.000.000). Και ετοιμάζουν μαχαίρι μέχρι και 25% στους μισθούς των ΔΕΚΟ, ενώ σκέφτονται να μην ανανεώσουν 10.000 συμβάσεις εργασίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζητάει να μειωθούν κι άλλο οι σπατάλες των υπουργείων, ενώ ο ίδιος προσωπικά, επιμένει να υπόσχεται ότι δεν θα πειραχθούν άλλο πια οι συντάξεις και οι μισθοί!

● Και στο μεταξύ, η αγορά βαριανασαίνει, η νοικοκυρά βλέπει το καλάθι της ν’ αδειάζει όλο και περισσότερο και ο μισθός στην τσέπη να μην φτάνει ούτε για τ’ απαραίτητα!

● Ο κ. Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, επισημαίνει ότι η ύφεση προδιαγράφει πως θα αυξηθούν τα λουκέτα επιχειρήσεων και οι απολύσεις για το 2010 και το 2011. Παράλληλα, επισημαίνει ακόμα τα εξής: «Οι δυσμενείς εξελίξεις το 2009 της ελληνικής οικονομίας και η αναποτελεσματικότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης και ύφεσης προδιαγράφουν ότι το 2010 και το 2011 θα αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα διακοπεί η λειτουργία τους».

● «Θα αυξηθούν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες των εργαζομένων, θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών, θα διευρυνθούν στην αγορά εργασίας οι ευέλικτες και ανασφαλείς μορφές απασχόλησης και η εκ περιτροπής εργασία με την εφαρμογή συνθηκών κινεζοποίησης, θα αυξηθεί σημαντικά η ανεργία και θα συντελεσθεί σοβαρή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».

Αυτή η χώρα βουλιάζει κυριολεκτικά κι ας έλεγε ο Γιώργος: «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε!» Δεν μπορεί ν’ αλλάξει τίποτα. Ή τουλάχιστον, με το δικό του μυαλό αλλάζει, διαλύοντας τη χώρα, προκειμένου να σώσει… δεν ξέρω ποιους! Το κεφάλαιο μήπως; Την αστική τάξη της χώρας που διαλύεται υπό το βάρος της επερχόμενης πτώχευσης;

● Αφαίμαξη της κοινωνίας κατά 14,3 δισ. το 2011. – Σε βαθύτερη ύφεση η οικονομία. – Στο 15% η ανεργία. Εκτοξεύεται το δημόσιο χρέος. – Δίνουν «γη και ύδωρ» σε ιδιώτες. Εκχωρούν λιμάνια, αεροδρόμια, αμυντική βιομηχανία και άλλα φιλέτα του Δημοσίου. – Νέα επιδρομή στο εισόδημα του λαού, του απλού καταναλωτή, με αύξηση του ΦΠΑ από 11% στο 13% στα βασικά καταναλωτικά αγαθά. – Άγριες περικοπές μισθών για δεύτερη χρονιά στο Δημόσιο, ενώ σχεδιάζονται και απολύσεις.

● Έρχονται Χριστούγεννα, έρχεται Πρωτοχρονιά. Ποιος θα γιορτάσει και πώς; Τα φετινά Χριστούγεννα αναμένεται να είναι φτωχικά, χωρίς πολλά-πολλά για τους πολλούς! Παρά μόνο μια ελπίδα να περιμένουν, ν’ ανάψει κάποιο φωτάκι στο βάθος του τούνελ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου