Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Δεκαοχτούρες

  Αφορμή για τη σημερινή μου δημοσίευση είναι η επίσκεψη ενός ''φίλου'' την ώρα που έπινα καφέ το Σάββατο στην παραλία του Ρεθύμνου...

Ο ''φίλος'' δεν ήταν άλλος από μια ΔΕΚΑΟΧΤΟΥΡΑ που δεν έλεγε να φύγει από κοντά μας. Και για του λόγου το αληθές δείτε τις φωτό:
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΜΕ ΘΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΠΑΡΕΑ;
Η ΣΙΩΠΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΘΑ ΕΠΙΝΑ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ...ΜΕΤΡΙΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.
ΝΑ ΣΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΩ ΚΑΤΙ;

ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ; ΜΥΡΙΖΕΙ ΥΠΕΡΟΧΑ

ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΘΑ ΦΥΓΩ.


ΕΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΜΕ


ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ.
 Ας δούμε με την ευκαιρία τι είναι οι ΔΕΚΑΟΧΤΟΥΡΕΣ:
Η Δεκαοχτούρα (Steptopelia Decaocto), ένα είδος περιστεριού , έχει μήκος 20 -25 εκατοστά . Το χρώμα της είναι γκρί-σταχτύ και είναι ίδιο και στα δύο φύλλα . Αυτό που χαρακτηρίζει τη Δεκαοχτούρα είναι η μακριά περιστεροουρά της που καλύπτει το1/4 του σώματος της!Ζει στις πόλεις μαζί μας αλλά κύρια κατοικία της είναι η ύπαιθρος . Τρέφετε με σπόρους , καρπούς , έντομα , σκουλήκια , σαλιγκάρια , τρωκτικά και τα σκουπίδια μας. Είναι ένα πανέξυπνο και πανέμορφο πουλί.

Ας δούμε και τον μύθο για το όνομα της ΔΕΚΑΟΧΤΟΥΡΑΣ:
Στα παλιά χρόνια , σε ένα χωριό ,ζούσε μια γυναίκα με τα 18 παιδιά της. Μια μέρα 'έπρεπε να πάει στην πόλη , για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια , και άφησε τα παιδιά της στο σπίτι μαζί με την καλύτερη φίλη της. Όταν επέστρεψε στο σπίτι βρήκε τη φίλη της σκοτωμένη και τα 18 της παιδιά έλειπαν . Τότε μεταμορφώθηκε σε πουλί. Λένε πως κάθε φορά που βλέπει κάποιον προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια λέγοντας τον αριθμό των Παιδιών της (18).

ΔΕΚΑΟΧΤΩ, ΔΕΚΑΟΧΤΩ!!!

Μια παραλλαγή του μύθου είναι η εξής:
Ήταν κάποτε μια πανέμορφη κοπέλα.Ήταν πολύ νοικοκυρά και τακτική.Ήταν καλή μαγείρισσα και όλα τα παλικάρια την ήθελαν για γυναίκα τους κι όλες οι πεθερές για νύφη.Εκείνη όμως αγάπησε ένα παλικάρι όμορφο κι αυτό,που όμως η μάνα του δεν την ήθελε γιατί τη ζήλευε.Το παλικάρι δεν άκουσε τη μάνα του,παντρεύτηκε την κοπέλα κι ήταν πολύ χαρούμενοι και οι δύο.Η πεθερά όμως πάντα προσπαθούσε να τους χωρίσει.Μείωνε την κοπέλα.Την έβαζε να κάνει όλες τις δουλειές και να καθαρίζει τα καθαρά,την έστελνε για θελήματα και ποτέ δεν ήταν ευχαριστημένη.Η καημένη η κοπέλα τα έκανε όλα αγόγγυστα και χωρίς να κάνει ποτέ κανένα παράπονο,ελπίζοντας κάποια μέρα να καταλάβει η πεθερά και να την αγαπήσει.
Μια μέρα η πεθερά σκεφτόταν τι να την βάλει να κάνει κι έτσι αποφάσισε να της ζητήσει να κάνει 18 ψωμιά.Η κοπέλα έπεσε στη δουλειά και ως το μεσημέρι τα είχε κιόλας τελειώσει όμως η πεθερά έσκασε από το κακό της και σκεφτόταν τι να κάνει για να την πικράνει.Όταν γύρισε λοιπόν ο γιος από τη δουλειά,πήγε και τον έπιασε και κατηγόρησε την κοπέλα ότι ενώ είχε ψήσει 19 ψωμιά το ένα το έφαγε όλο μόνη της.Ο άντρας της δε μίλησε κι έτσι η μάνα του άρχισε να λέει παντού πως η νύφη της έψησε 19 ψωμιά και το ένα το έφαγε μόνη της.Η κοπέλα δεν άντεξε άλλο και πικραμένη άρχισε να τριγυρνάει φωνάζοντας 18,18ψωμιά,18.Από την πίκρα και τη στεναχώρια της η κοπέλα τρελάθηκε κι ο Θεός που είχε δει την αδικία και την κακία της πεθεράς την έκανε πουλί.
Το πουλί αυτό είναι η δεκαοχτούρα που γυρνάει ακόμα και φωνάζει 18 προσπαθώντας να βρει το δίκιο της!
Από τότε πιάνει τις κορυφές των δέντρων, τις στέγες των σπιτιών και φωνάζει συνεχώς των αριθμό των καρβελιών, 18, 18, 18.

Σε πολλά μέρη οι γυναίκες, όταν την ακούνε λένε με συμπόνια, "ναι κυρά μου, 18, ας το αρνιέται η κακούργα η πεθερά σου".


1 σχόλιο:

  1. Υπαρχει και μια αλλη παραλλαγη.Ενας πατερας πριν πεθανει εδωσε εντολη στις δυο του κορες να μη κοψουν ουτε ενα πλατανι απ το χωραφι τους, κια ς το μοιρασουν σε ανισα μερη.Ημικροτερη ομως αδερφη, διαλεξε το πιο εφορο μερος αλλα καιτο μικροτερο σ εκταση.Κι ετσι αποφασισε να κοψει τα πλατανια που εμποδιζαν.Πηγε κρυφα κι εκοψε το ενα, απ τη μερια της,αλλα κουραστηκε και αποφασισε την αλλη μερα να κοψει και το αλλο.Στο γυρισμο βλεπει το πνευμα του πατερα της να τη ρτα ποσα πλατανια ειχει στη μερια της.Εκεινη απαντησε 18.Οπατερας της υπενθυμισε πως ηταν 19 και εκοψε το ενα, κανοντας τα 18.Την καταραστηκε, εγινε πουλι και φωναζει τον αριθμο, προσπαθωντας να καλυψει το λαθος της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή