Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ενυδρείο Ηρακλείου ''Θαλασσόκοσμος'', Cretaquarium

 Την Παρασκευή πήγαμε με το σχολείο βόλτα στο ενυδρείο που βρίσκεται στις Γούρνες, λίγο έξω από το Ηράκλειο,στο χώρο της πρώην αμερικάνικης βάσης...
Το Ενυδρείο καταλαμβάνει έκταση 5.000τμ περίπου και είναι τμήμα του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος του Θαλασσόκοσμου (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης), συνολικής έκτασης 60.000τμ που περιλαμβάνει το κεντρικό κτίριο έρευνας & διοίκησης (~5.500τμ) και τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών AquaLabs (~3.500τμ). Ο Θαλασσόκοσμος, ως κτιριακό σύμπλεγμα που φιλοξενεί δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και αναψυχής τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τον πρότυπο σχεδιασμό του είναι ο μεγαλύτερος χώρος της Μεσογείου στο είδος του.
 Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν.Οι εικόνες μιλούν μόνες τους.







Το συνολικό μέγεθος του ενυδρείου σχετίζεται με την εγκατάσταση πολλών δεξαμενών-ενυδρείων διαφόρων μεγεθών, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε όγκο (60.000 λίτρων). Έτσι φιλοξενούνται οργανισμοί μεγάλου μεγέθους (πχ. καρχαρίες, σελάχια, τονοειδή κλπ), αφού υπάρχει ο αναγκαίος ζωτικός χώρος για τα φιλοξενούμενα είδη και έτσι γίνεται εφικτή η αναπαράσταση των φυσικών βιοτόπων των ειδών μέσα στα ενυδρεία τους.

ΣΤΑΧΤΟΚΑΡΧΑΡΙΑΣ







Η περιήγηση  διαρκεί περίπου 1 ώρα αν ο επισκέπτης επιθυμεί να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων.Εμείς καθίσαμε 2 ώρες αφού περάσαμε δυο φορές από τα εκθέματα.












Το Ενυδρείο Κρήτης είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη φιλοξενία και στην ανάδειξη των Μεσογειακών ειδών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη των ειδών των Ελληνικών θαλασσών και της ανατολικής Μεσογείου επειδή η φιλοσοφία που διέπει το σχεδιασμό και τη λειτουργία του ενυδρείου  είναι η μετάδοση γνώσης και η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον που καθορίζει όλους τους Μεσογειακούς λαούς και για το οποίο λίγος λόγος γίνεται.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου