Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

O καφενές του Παντελή.

  Κοντά στο σπίτι μου,σ' ένα ήσυχο στενάκι, βρίσκεται ο καφενές του Παντελή...
 Είναι ένα καφενείο σαν αυτά που είχαμε κάποτε στα μικρά χωριά μας,με μια διαφορά. Βρίσκεται στο κέντρο του Ρεθύμνου.
ΑΠ' ΈΞΩ Ο ΦΥΚΟΣ ''ΜΠΕΝΖΑΜΙΝ'' ΜΕ ΦΟΒΕΡΗ ΣΚΙΑ
   Μοιάζει με ένα απλό καφενείο,μα δεν είναι,βλέπετε τα  φαινόμενα κάποτε απατούν.Περισσότερο μοιάζει με ψυχοθεραπευτήριο  παρά με καφενείο.
  
  Κατ' αρχήν το μαγαζί δεν έχει πελάτες.Ναι, μην σας φαίνεται παράξενο.Έχει μόνο φίλους.Είναι μια άτυπη λέσχη με άγραφους κανόνες,που τηρούνται κατά γράμμα,με άγραφα μέλη που συγκροτούνται σε σώμα κάθε Σάββατο,εκτός από τις άλλες μέρες που συναντιούνται πάλι, αλλά δεν έχουν απαρτία.
Ψυχή του καφενείου,μαγαζάτορας,ιδιοκτήτης,πελάτης και καλός φίλος, ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ.
ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΕΡΟΝΤΟΤΕΡΟ ΜΕΛΟΣ,ΤΟΝ ''ΜΑΪΚ'',ΠΡΩΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΛΑΚΑΤΖΗ.
Ο Παντελής είναι ένας γελαστός, χαρούμενος ακόμα και όταν νευριάζει, τύπος.Σπούδασε στην Ιταλία βιολόγος,ταξίδεψε για αρκετά χρόνια και τελικά επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του.Αφού το γλέντησε αρκετά αποφάσισε να ανοίξει ο ίδιος το καφενείο που παλιότερα είχε ο πατέρας του.
  Άνοιξε το καφενείο με τους δικούς του όρους που απαιτεί να σέβονται οι πελάτες του.Μερικοί απ' αυτούς είναι:
1.Αν δεν γουστάρει κάποιον τον διώχνει με τον τρόπο του.(Όχι σαν τον Σαϊντέ,πιο διακριτικά).
2.Αν δεν έχει όρεξη να σε σερβίρει,περιμένεις, και αν βιάζεσαι, σερβίρεσαι μόνος σου.
3.Αν θέλεις να κεράσεις,περιμένεις την σειρά σου η οποία είναι απαραβίαστη.(Το κέρασμα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κουλτούρας των ντόπιων.Δεν νοείται να μπεις σε μαγαζί και να μη σε κεράσουν.Αν δεν το κάνουν ,μην ξαναπάς,δεν σε γουστάρουν).
4.Φωνάζει ασταμάτητα και με πολλή χάρη, σε σημείο που νομίζεις ότι τραγουδάει.Δεν προσβάλλει κανέναν,μόνος του φωνάζει μόνος του τ' ακούει,ιδιαίτερα όταν χτυπάει το τηλέφωνο και ΔΕΝ είναι η γυναίκα του με την οποία είναι ερωτευμένος σφόδρα.
5.Δεν είναι παραδόπιστος,το αντίθετο μάλιστα.Πας να πληρώσεις και μερικές φορές δεν θέλει λεφτά.Πρέπει να το δεχτείς και θα τα βρείτε άλλη φορά.Αυτό το κάνει ανάλογα με τη μέρα,το κέφι του και τον φίλο.
6.Δεν θέλει πολλούς ''φίλους'' για να μην τον ζαλίζουν και ''χαλάει '' η εικόνα του μαγαζιού.(Δεν είναι τρελλός πιστέψτε με).
7.Είναι ΨΥΧΟΥΛΑ,και πολύ αγαπητός σε όλο το Ρέθυμνο.
8.Είναι 48 χρονών παιδί.
9.Όταν θέλει να κλείσει,φωνάζει δυνατά να φύγουν όλοι και γρήγορα.Τις περισσότερες φορές τον γράφουν και δεν φεύγει κανένας.Τότε τον πιάνει το παράπονο και μουρμουρίζει για ώρα.
10.Στις 13.55 καθημερινά την κοπανάει και πηγαίνει να πάρει την κόρη του από το σχολείο.Έχει ένα μικρό κοριτσάκι στην Α' δημοτικού και είναι τρελλαμένος μαζί του και δικαιολογημένα, γιατί είναι κουκλάκι.
11.Προσπαθεί να ''καλλιεργήσει'' αραχνοπαγιδοφωλιές στο μαγαζί ,μα δεν βλέπω να απλώνονται.
  12.Έχει πελάτη και φίλο ΠΑΟΚΤΖΗ Θεσσαλονικιό, που τον βοήθησε στο ντεκόρ.

13.Έχει και φίλο Ντίνο,καθημερινό πελάτη και μασκότ στο μαγαζί.
Ο ΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΤΟΥ. ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΦΙΑΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΡΑΚΑΚΙΑ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΦΙΑΛΗ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΝ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΙΝΑΙ ''ΠΥΡΑΥΛΟΣ''. ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙ,ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΕ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΜΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΠΗΡΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.(μάλλον δεν βρίσκει άλλον).

  Οι καθημερινές συζητήσεις σπανίως αφορούν σε πολιτικά θέματα,επικεντρώνονται κυρίως σε ευτράπελα της καθημερινότητας του Ρεθύμνου και ο περισσότερος χρόνος αναλώνεται σε πειράγματα. Η ''ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ'' αποτελείται από άτομα διαφόρων επαγγελμάτων και τάξεων (δάσκαλοι,καθηγητές,τραπεζικοί,αστυνομικοί,υπάλληλοι ταχυδρομείου,ελεύθεροι επαγγελματίες,εργάτες,συνταξιούχοι κ.λ.π.) που δένουν αρμονικά σε σύνολο  ξεχνώντας ο καθένας την καθημερινότητά του. Μέσα στην ομάδα είναι όλοι ίσοι και ο καθένας έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτά που ξέρουμε όλοι, μα είναι πραγματική απόλαυση να το ζεις.

2 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΠΑΝΙΟ ΝΑ ΒΙΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΑΘΕΙ. ΝΑ ΠΛΑΙΣΙΩΝΕΣΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΓΝΟΥΣ, ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ, ΑΥΘΟΡΜΗΤΟΥΣ.
    ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατσε οπως εισαι αλλη μια χρονια εκει φιλε μπς και βρουμε ευκαιρια και κανουμε κατα κει με τιποτα παλιομηχανακια.......τζαμι εισαι..πιες καμμια ρακη στην υγεια μας.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή