Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Αεροδρόμιο Μάλεμε

 Με την ευκαιρία της 70ης επετείου της μάχης της Κρήτης, κάναμε την Παρασκευή μια εκδρομή στο αεροδρόμιο του Μάλεμε...
 Το Μάλεμε βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, 16 χιλιόμετρα από τα Χανιά,και είναι ιδανικό για όσους ενδιαφέρονται για την πρόσφατη ιστορία της Κρήτης και ειδικά για τη Μάχη της Κρήτης κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου το Μάλεμε πρωταγωνίστησε εξαιτίας του αεροδρομίου του. Χιλιάδες Γερμανοί αλεξιπτωτιστές χάθηκαν προσπαθώντας να καταλάβουν το αεροδρόμιο και αναπαύονται στο γερμανικό νεκροταφείο του Μάλεμε.
Το μικρό αυτό αεροδρόμιο το έφτιαξαν οι Άγγλοι λίγο πριν τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο
Το αεροδρόμιο του Μάλεμε έβαλε στο μάτι ο Γερμανικός στρατός το 1941 όταν αποφάσισε να εισβάλλει στην Κρήτη από τον αέρα με την μεγάλη επιχείρηση «Ερμής» ή Operation Mercury. Οι Γερμανοί ήθελαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε γιατί κάτι τέτοιο θα τους εξασφάλιζε τη δυνατότητα να προσγειωθούν τα αεροπλάνα τους στην Κρήτη και να αποβιβάσουν στρατό, βαριά όπλα και οχήματα. 
Αεροδρόμιο Μάλεμε - Πηγή Αερολέσχη Χανίων
Την πρώτη μέρα της μάχης, τα αεροπλάνα έριχναν συνεχώς αλεξιπτωτιστές, που όμως σκοτώνονταν από τους γενναίους Κρήτες, τον λιγοστό Ελληνικό στρατό και τους συμμάχους Αγγλους, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που πολεμούσαν μαζί τους. Οι υπερασπιστές του αεροδρομίου κατέρριψαν πολλά αεροπλάνα με τα πολυβόλα τους, και περίπου 3500 χιλιάδες αλεξιπτωτιστές σκοτώθηκαν. Το ύψωμα 107 στο διπλανό χωριό Βλαχερωνίτισσα έχει μείνει στην ιστορία λόγω των πληγμάτων που κατάφεραν στους Γερμανούς από το σημείο αυτό.
Το δεύτερο βράδυ όμως οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το ύψωμα 107 και τότε έπεσε ουσιαστικά και ολόκληρο το νησί της Κρήτης, αφού οι κάτοικοι δεν μπορούσαν πλέον να αντισταθούν στους Γερμανούς που έστελναν συνεχώς ενισχύσεις στο νησί. Η σφοδρότητα των μαχών και η επική αντίσταση των κατοίκων έχουν μείνει ανεξίτηλα γραμμένες στην ιστορία ως σύμβολα του αγώνα για την ελευθερία. 
Σήμερα υπάρχει το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε, με τους τάφους των πεσόντων Γερμανών στρατιωτών από το 1941 μέχρι το 1945. Το γερμανικό νεκροταφείο τελεί υπό την αιγίδα του Γερμανικού Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και πολλών ιδιωτικών φορέων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. 
70 χρόνια μετά έρχονται και πάλι στην Κρήτη άτομα  από την μακρινή Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία αλλά και τη Βρετανία να τιμήσουν την ιστορική επέτειο.


4500 Γερμανοί στρατιώτες είναι θαμμένοι σ' αυτό το νεκροταφείο.
Η Μάχη της Κρήτης, με την πρωτόγνωρη στον κόσμο παλλαϊκή αντίσταση, συγκαταλέγεται από τους ιστορικούς στα σημαντικότερα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου